Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Απάντηση νευρολόγου σε διασυρμό δημοσιεύματος


Σε κυνήγι μαγισσών επιδίδεται ο κόσμος των ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας τους υπαίτιους για την οικονομική κατάρρευση της χώρας μεταξύ άλλων και ανάμεσα στο σύνολο του ιατρικού σώματος, των λειτουργών του νευραλγικού τομέα της Υγείας, στο πρόσωπο των οποίων φαίνεται ότι αναγνωρίστηκαν επιτέλους οι "ποντικοί"(sic) που χρόνια τώρα λυμαίνονταν τα δημόσια ταμεία.

Παράδειγμα αποτελούν άρθρα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" των τελευταίων ημερών, τα οποία, κατά σειρά δημοσίευσης, είναι "<<Μαϊμού>> μία στις πέντε συνταγές" (02/11/10) , "Γιατροί-<<πρωταθλητές>> της κομπίνας" (04/11/10) - πρώτη σελίδα, "Εκτός ΙΚΑ οι πρωταθλητές της κομπίνας" (05/11/10) .

Αξίζει να διαβάσει όμως κανείς την απάντηση της συναδέλφου κας Αγγ. Γκότση, ιατρού νευρολόγου, με εξώδικο διαμαρτυρία που επέδωσε στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" στις 08/11/10, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στην ενότητα Επιστολές Αναγνωστών στις 11/11/10 . Τμήμα της παραπάνω επιστολής δημοσιεύτηκε και στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", με τίτλο "Εγώ,η... <<λησταρχίνα>>" (12/11/10) .

Δεδομένης βέβαια της δυσανάλογης προβολής δυσφήμισης και αντιλόγου, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει πραγματικά τρόπος να υπερασπίσει εαυτόν από τους "φρουρούς της ενημέρωσης".

( Δε λένε τυχαία εξάλλου ότι καλύτερα να σου βγει το μάτι... )

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Νέες θέσεις Αναισθησιολογίας

Συστάθηκαν 2 (δύο) νέες θέσεις για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, στο Γ.Ν.Π. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, για τις οποίες (εάν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 2) θα διενεργηθεί κλήρωση στις 06.12.2010. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.

Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων είναι από 15.11.10 έως και 26.11.10.

Νέες θέσεις Ακτινοθεραπευτικής

Συστάθηκαν 4 (τέσσερεις) νέες θέσεις για την ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής, στο Γ.Ο.Ν. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, για τις οποίες (εάν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 4) θα διενεργηθεί κλήρωση στις 07.12.2010. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.

Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων είναι από 15.11.10 έως και 26.11.10.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ωροσκόπιο μηνός Οκτωβρίου

Τον Ιούνιο, ο κος Σπανός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Βιοϊατρική ΑΕ» και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο άνθρωπος που δημιoύργησε εκ του μηδενός τον κολοσσό ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, εξέφρασε τις άποψεις του για το πως θα έπρεπε να είναι ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη χώρα μας (βλ. link ), κι ως εδώ ουδέν μεμπτόν.

Αναλογιστείτε όμως ακόμα ότι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, και με δεδομένη την αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας, κάποιοι κλάδοι ως φαίνεται γνωρίζουν ανάπτυξη, κάνουν επενδύσεις, "ανοίγονται" να το πω πιο απλά (πχ. η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εγκαινίασε 3(!!) νέες Κλινικές, σε Αθήνα-Πειραιά-Θεσ/νίκη link , ο όμιλος Υγεία του MARFIN GROUP επένδυσε σε νέο Νοσοκομείο στα Τίρανα link , ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και η συμφωνία για την εξαγορά 3(!!) κλινικών στη γείτονα Τουρκία link  ).

Να τονιστεί βέβαια ότι κάθε άλλο παρά αντίθετος είναι ο γράφων σε επενδυτικές κινήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας (σε Αλβανία και Τουρκία, έστω), και οι οποίες γίνονται για το καλό όλων, απλά υπό το πρίσμα αυτό, οι δηλώσεις της πιο πάνω συνέντευξης αποκτούν μεγαλύτερη αξία, κάτι σαν προαναγγελθέν χρονικό των εξελίξεων στο χώρο της Υγείας.

Ο Υπουργός κος Λοβέρδος με τη σειρά του, το μήνα που πέρασε ανήγγειλε τα γνωστά πλέον περί "ιατρικού τουρισμου" από τις γείτονες χώρες (βλ. link1, link2 ) , θυμίζοντάς μας άθελά του το φαιδρό περί "Αλβανού τουρίστα", ενώ σε δεύτερο χρόνο επιχείρησε να κατευθύνει το λαϊκό μένος εναντίον των αλλοδαπών που εξετάζονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, κατά τις επιταγές βέβαια τού Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ενάντια όμως σε κάθε αρχή Πολιτικής Οικονομίας (βλ. link ) καταδεικνύοντας την ανθρωπιστική αυτή τακτική ως πηγή κάθε κακού.
Αδέξιες δικαιολογίες, προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αφελή πλην έντιμα λάθη εκτίμησης, δε γνωρίζω, το αφήνω στην κρίση σας.

Παράλληλα όμως, τις ίδιες ημέρες, οι κινήσεις για το σχεδιασμό του μετά την κρίση ΕΣΥ, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, καθώς ως φαίνεται οι λύσεις αναζητώνται και μέσα από μία σειρά συναντήσεων με τους διευθύνοντες συμβούλους 6 ιδιωτικών ιατρικών κέντρων ( link ) .

Και ενώ το ίδιο το ΕΣΥ φαίνεται να καταρρέει, είτε λόγω υποστελέχωσης, όπως είναι η περίπτωση 150 κλινών ΜΕΘ σύμφωνα με τον Καθηγητή κο Αμαργανίδη ( link ), είτε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (ενδεικτικά δείτε τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Υπουργού με τον εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ - link1 , link2 ) , ταυτόχρονα βάλλεται αδιάκοπα και η ηθική υπόσταση του συνόλου του ιατρικού σώματος, μέσα από σειρά λαϊκίστικων συμψηφισμών, με τελικό αποτέλεσμα την ηθική απαξίωση του ιατρού στα μάτια των συμπολιτών μας.

Απ'ότι φαίνεται όμως, το τελευταίο διάστημα δεν έμειναν άπραγοι ούτε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου και διαπιστώθηκε ότι "το κόστος παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία είναι έως και 3,5 φορές υψηλότερο από τις τιμές που προσφέρουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το κόστος των εξετάσεων μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο για το κράτος, αν αυτές δίνονται outsourcing σε εξωτερικά εργαστήρια". (βλ. link ) Και για όποιον δεν κατάλαβε τι εννοούν στην ΕΣΔΥ, ως outsourcing εννοούνται "εκπτωτικοί διαγωνισμοί εκχώρησης", όπως εξηγεί ο κος Σπανός στην παραπάνω συνέντευξη του Ιουνίου.

Να κλείσω με ένα ακόμη δημοσίευμα που αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο αδειοδότησης ιατρικών κέντρων, τον περίφημο νόμο που ορίζει ότι το 51% του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να ανήκει σε ιατρό, και το υπόμνημα-πρόταση αλλαγής του που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. ( link )


ΥΓ.. Όσον αφορά στον τίτλο, γίνεται αναφορά στο Ωροσκόπιο του Κακομοίρα, (Στρατής Τσίρκας - Χαμένη Άνοιξη), ο οποίος διάβαζε τις "κρυμμένες" ειδήσεις στον έντυπο Τύπο, και "προέβλεπε" τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, από την αποστασία, έως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

..he saw it coming, με άλλα λόγια......

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Νέες θέσεις Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Συστάθηκαν 2 (δύο) νέες θέσεις για την ειδικότητα της Ιατρικής Βιοπαθολογίας, στο Π.Γ.Ν. Αττικόν, για τις οποίες (εάν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 2) θα διενεργηθεί κλήρωση στις 08.12.2010. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδ/νων Βιοπαθολόγων (ΠΕΕΙΒ) .

Ενημερώνουμε επίσης ότι με το ΦΕΚ 1109/Β/22-07-10  συστήνονται συνολικά 193 θέσεις ειδικευομένων ιατρών σε όλη την ελληνική επικράτεια.