Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ανταπόκριση από τη συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στις 20.01.11

Την παραμονή της πρώτης πανιατρικής απεργίας του έτους ενημερωθήκαμε μέσω sms από τον ΙΣΗ για την διοργάνωση συνέλευσης στον χώρο της Στέγης Υγειονομικών στην οδό Κριτοβουλίδου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετές δεκάδες συναδέλφων από όλoυς τους τομείς άσκησης του επαγγέλματος, και η συνάντηση είχε γενικότερα ενδιαφέροντα και ενωτικά χαρακτηριστικά.

Αρχικά, το προεδρείο του συλλόγου μας διάβασε την έγγραφη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου γύρω από το νέο νομοσχέδιο για την υγεία. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους δημοσιογράφους (ήταν εκεί τα δύο τοπικά τηλεοπτικά κανάλια) για μερικές σύντομες ερωτήσεις, και ύστερα οι κάμερες αποχώρησαν μαζί με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι περιέργως δεν ενδιαφέρθηκαν να παραμείνουν ώστε να πάρουν τον σφυγμό της ιατρικής κοινότητας.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ενδιαφέρουσα, σε κλίμα αγωνιστικό και κυρίως πολυσυλλεκτικό. Τοποθετήθηκαν νοσοκομειακοί ιατροί, ιδιώτες, φοιτητές ιατρικής και αγροτικοί ιατροί. Όλοι συμφώνησαν πως η παρούσα διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας έχει καταφέρει για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια να ενώσει όλους τους κλάδους του ιατρικού επαγγέλματος σε κοινό αγώνα. Κι αυτό κύριως επειδή το επαίσχυντο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει σύντομα προς ψήφιση στην βουλή, σε ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα και με ένα κείμενο περίπου 150 σελίδων το οποίο τροποποιεί συνεχώς, αφορά ταυτόχρονα σε όλα τα πεδία άσκησης της ιατρικής, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων διέρεε πως οι συντηρητικές δυνάμεις αντιρρόπησης του ιατρικού σώματος βαίνουν προς εξάντληση, πως η δυσκινησία ίσως αρχίζει να λύνεται. Φυσικά αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί «ξεβολεύονται» λόγω της συμπίεσης του εισοδήματος και της αβεβαιότητας των μελλοντικών συνθηκών εργασίας μας, υπάρχει όμως και μία διάχυτη αγανάκτηση μπρος στην υπεροψία μίας κυβέρνησης που ποδηγετεί συλλήβδην τον πληθυσμό, το βιός του, την υγεία, την αισιοδοξία, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, στυγερά στην υπηρεσία του νεοφιλελευθερισμού, ντυμένη με τον μανδύα της ομηρείας στα χέρια διεθνών μεγαλοτοκογλύφων.

Σαφής ήταν η τοποθέτηση πολλών ιδιωτών ιατρών πάνω στο διαφαινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή των όρων σύμβασης με τα ταμεία και συμπίεσης του ελεύθερου επαγγέλματος, καθώς προβλέπεται οτι θα κλείσουν αρκετές χιλιάδες ιατρείων εάν εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις, προς τεράστιο όφελος (φυσικά) των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων της υγείας. Είναι σαφές πως το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο προτίθεται να εξαγοράσει τις ίδιες τις βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και να εισχωρήσει όπως και όσο το συμφέρει στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Δεν χρειάστηκε να περιγραφούν περαιτέρω οι συνθήκες εργασίας των γιατρών που υποδουλώνονται στον ζυγό των businessmen της υγείας. Συζητήθηκαν επίσης οι επαχθείς διατάξεις που βάλλουν το εργασιακό καθεστών των συναδέλφων που εργάζονται στο ΙΚΑ.

Υπήρξαν φωνές αυτοκριτικής για τις αποφάσεις και συμβιβασμούς δεκαετιών οι οποίες οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, και εκφράσεις φόβου για την τύχη του νέου ιατρικού προλεταριάτου, τις νέες γενιές συναδέλφων οι οποίες όχι μόνο δεν συμμετείχαν ποτέ σε διεφθαρμένα συστήματα πλουτισμού, αλλά αντιμετωπίζουν την απόλυτη αβεβαιότητα για το αν και πως θα ασκήσουν ποτέ αυτό που σπούδασαν και αγαπούν. Επίσης ακούστηκαν προτάσεις για διοργάνωση της κινητοποίησης κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, συγκεκριμένα η συλλογική μετάβαση στην Αθήνα με μισθωμένα λεωφορεία. Αναφέρθηκε πως παρόμοιες κινήσεις οργανώνονται από άλλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.

Ένα μέρος της συζήτησης αφορούσε την καταφανώς συνειδητή αποσιώπηση του αγώνα των γιατρών από κανάλια και εφημερίδες που κωφεύουν στα καθημερινά δελτία τύπου που τους αποστέλλουν οι σύλλογοι και συνδικαλιστικοί φορείς μας – σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών για παράδειγμα. Προτάθηκε να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης της κοινωνίας ώστε να να λυθεί η παραδοσιακή καχυποψία της απέναντι στο «συνάφι» μας και να συνειδητοποίησει ότι μπορούμε ακόμα να πρωτοπορήσουμε στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας,. Εδώ συζητήθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο, καθώς και η χρήση πληρωμένων πλέον καταχωρήσεων στις μεγάλες εφημερίδες.

Πρακτικά, μετά το πέρας σχεδόν τριών ωρών διαβουλεύσεων, ανακοινώθηκε επόμενη συνέλευση στο ξενοδοχειο GALAXY την επόμενη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. όπου θα μπορέσουμε να είμαστε περισσότεροι και καλύτερα ενημερωμένοι.

Συνάδελφοι, σας περιμένουμε όλους εκεί, γιατί το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα, και εάν δεν κάνουμε εμείς κάτι, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας!

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση

Από : Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής
         Σύλλογο Φοιτητών Χημικού
         Σύλλογο Φοιτητών Μαθηματικού
          
          Σας καλούμε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε ανοιχτή σύσκεψη συλλόγων φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών για το ζήτημα των τιμών των εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε μία τέτοιου είδους σύσκεψη με δεδομένο ότι με τον ερχομό της νέας χρονιάς, άλλο ένα χαράτσι έρχεται να προστεθεί στην τιμή του εισιτηρίου. Κι αυτό παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις από την εταιρεία και τον ίδιο τον πρόεδρό της, κ. Καλλέργο Βουλγαράκη για μη αύξηση στο αντίτιμο του εισιτηρίου.

          Οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, το προηγούμενο διάστημα, κατάφεραν με συνεχείς κινήσεις διαμαρτυρίας να ανοίξουν το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της ακριβής τιμής των εισιτηρίων στις δημόσιες μεταφορές της πόλης. Οι κινήσεις μας αυτές έτυχαν ευρύτατης αποδοχής από την κοινωνία του Ηρακλείου, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς και απειλές (μέχρι και για μηνύσεις) από την διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

          Το θέμα δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και του φοιτητικούς συλλόγους. Με τις νέες τιμές όλη η κοινωνία του Ηρακλείου πλήττεται και ιδιαίτερα οι κοινωνικές ομάδες που σήμερα τα βγάζουν ούτως ή άλλως δύσκολα (όπως οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι κτλ.)

          Οργανωνόμαστε και συντονιζόμαστε για να μην περάσει το νέο χαράτσι στα εισιτήρια των λεωφορείων!